Weer terug naar je geboortegrond

Weer terug naar je geboortegrond

Eerder dit jaar heb ik een gesprek gehad met de dochter van een mevrouw van in de 90. Het gaat langzamerhand slechter met haar en haar dochter wil graag met mij bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Mevrouw heeft zelf al haar wensen al op papier gezet en met dat papier in de hand bespreken de dochter en ik al haar wensen.

Het belangrijkste is wel dat ze terug wil naar haar geboortegrond, in het westen van het land. Daar liggen haar man en dochtertje ook begraven. Op de vraag of ik dan ook mee ga naar het westen is mijn antwoord uiteraard JA. Als ik een uitvaart begeleid vanuit Westerbork en omgeving en de uitvaart is elders in het land zal ik altijd mee gaan. Het voelt niet goed om het dan aan een collega over te dragen die daar werkt.

Toen dat duidelijk was konden we de andere wensen bespreken.

En na een aantal maanden kwam het telefoontje dat mevrouw overleden was. De familie wilde heel veel zelf gaan regelen. De kaart is ontworpen door een kleindochter, de voorgangster was een aangetrouwd familielid en de dochter die in het westen woont heeft de muziek getest in de kapel. Zo mooi om te zien hoe een gezin dit allemaal oppakt. En ik regelde alles eromheen. Het verliep heel plezierig. Op de dag van de uitvaart waren wij op tijd in het huis van mevrouw om haar naar de rouwauto te begeleiden. We hadden wel afgesproken dat de kinderen niet in stoet achter de rouwauto aan zouden rijden. Ieder ging op eigen gelegenheid naar het westen toe. Ik reed met de rouwauto mee.

Eenmaal in de kapel verliep alles heel goed. Doordat er al meerdere malen contact was geweest met de koster daar konden we zo alles klaarzetten zoals de familie dit wilde.

Dus zo zie je maar dat het ook op afstand heel goed te regelen is en dat alles op zijn plek valt als je elkaar ontmoet.

De wens van mevrouw hebben we kunnen vervullen en de familie kijkt met warme gevoelens terug op hoe alles is gegaan.

Mevrouw is terug op haar geboortegrond.