Waarom kan ik niet voor jou kiezen?

Waarom kan ik niet voor jou kiezen?

Om 21.00 uur gaat de telefoon. Een meneer belt mij met de mededeling dat zijn zoon is overleden. Zijn zoon is 57 jaar geworden. 'Kirsten, wij zouden heel graag willen dat jij de uitvaart van onze zoon begeleidt, maar wij zijn lid van de uitvaartvereniging van het dorp en we zijn ook nog verzekerd.' Ik leg uit dat de uitvaartvereniging niets uit zal keren als ik de uitvaart zal begeleiden. De verzekering zal wel keurig het verzekerde bedrag uitkeren. Meneer is hier erg verdrietig door, maar geeft ook aan dat hij niet weet voor hoeveel zijn zoon verzekerd is. Dit is uiteraard een belangrijk argument in de keuzes die gemaakt moeten worden.

Ik heb meneer uitgelegd dat er geen haast is in het maken van de keuze. Zijn zoon is in het ziekenhuis overleden en kan daar, als dat voor hun goed voelt, ook blijven tot de volgende dag. Dit gaf meneer erg veel rust. Hij zal de volgende dag met de verzekeraar bellen om te kijken wat het verzekerde bedrag voor de uitvaart van zijn zoon is. Ik heb hem ook aangegeven dat het volledig begrijpelijk is dat hij andere keuzes maakt als de verzekering niet hoog genoeg blijkt te zijn.

We hebben afgesproken dat als hij heeft gebeld met de verzekeraar en het bedrag is toereikend en dat ze de uitvaartvereniging dan niet nodig zouden hebben, hij mij weer zou bellen. Ik heb helaas niets meer van meneer vernomen en weet dat doordat de uitvaartvereniging de mensen de vrijheid niet geeft om te kiezen deze meneer niet zijn hart heeft kunnen volgen in de keuze voor de uitvaartbegeleider die hij en zijn vrouw graag wilden.