Bij een overlijden belt u 24/7: 0593 370299 24/7 bij overlijden
Kirsten Boerema Uitvaartverzorging
 

De cirkel is rond

De cirkel is rond

Hoe mooi kan het zijn dat je aan het einde van je leven kan zeggen dat de cirkel rond is. In het geval van Paul is dat zo.

Het is 2018 als ik gebeld word door een oudere man, hij heet Paul. Hij vertelde mij dat hij sinds een paar jaar in België woont, maar zijn oorsprong ligt in Westerbork. Zij vader is in de veertiger jaren dominee geweest in de kerk in Westerbork. Tijdens dit mooie gesprek vertelde ik dat mijn kantoor gevestigd is in de oude pastorie van de kerk, het huis waar hij de eerste jaren van zijn leven gewoond heeft. We hebben afgesproken dat hij welkom is om een keer langs te komen. En dat gebeurde ook. Samen met een hele goede vriendin, Hilde, is hij vanuit België naar Westerbork gekomen. En wat vond hij het fijn om weer eens in zijn oude huis rond te mogen kijken, hij vertelde er zo enthousiast over. Ook de kerk en de begraafplaats hebben zij bezocht. Het was voor hem heel duidelijk dat als hij kwam te overlijden, dat zijn as in Westerbork verstrooid zou moeten worden.

En dan, in de zomer van 2021, krijg ik een berichtje van Hilde. Paul is overleden en gecremeerd in België. Er is toen niets gedaan wat betreft een uitvaart, die zal in Westerbork plaatsvinden. We spreken een datum af en de kerk wordt vastgelegd. Via de telefoon en per mail hebben we het afscheid besproken. In samenwerking met de kosters is de juiste muziek en de praktische invulling heel mooi geregeld.

De zussen en zwagers van Paul en vriendin Hilde en haar man zijn bij het afscheid aanwezig. Hilde heeft prachtige muziek uitgezocht en een herinneringsboekje gemaakt, waar alle teksten die voorgedragen zouden worden in stonden. Een mooi en waardevol document. Bij binnenkomst van de kerk wordt de urn van Paul in het midden van een halve cirkel van stoelen gezet, met prachtige bloemen erbij. En nog veel belangrijker, voor de preekstoel waar zijn vader altijd op stond te preken. De zussen, die nog erg jong waren toen ze in Westerbork woonden, herleefden hun vroegere jaren in de kerk weer, zo mooi om te zien. De foto van hun vader hing in de lijst met alle dominees, heel bijzonder voor hen.

Na de dienst zijn we, met het luiden van de klokken, naar de plek gelopen waar Paul zijn as zou worden uitgestrooid. Tussen alle buien door, in de stralende zon. Zoals de familie van Paul zei: De cirkel is rond.

Foto is geplaatst met toestemming van de familie